Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
     Startvonal

Az Egyszerű Kereskedési Terv (EKT) (6. rész)

Tovább emeljük az alsó eladási szintet, és kiderül, hogy milyen sok tud lenni egy 3%-os nyereség.

Kapcsolódó: Az Egyszerű Kereskedési Terv (5. rész)

Ez a stratégia lényegében egy szabályrendszer, aminek alkalmazásával elérhetjük, hogy részvénybefektetéseink eredménye összeségében pozítiv legyen.

Az előző részben arról esett szó, hogy ha a nyereségünk megközelítőleg 6% körül van, akkor a képzeletbeli „vészeladási” vonalat, a stop-loss szintjét érdemes a bekerülési árral egyenlővé tenni.

Ez a megoldás a játék kockázatát nullára csökkenti. Az alapállapotban meghatározott minusz 10%-os eladási szintet ekkor írjuk felül, ettől kezdve már ez az új – magasabb – eladási szint lesz érvényben. Amennyiben tehát a részvény visszafordulna 8%-os nyereségből, legkésőbb most már nem –10%-nál, hanem éppen a bekerülési árnál, azaz veszteség nélkül adjuk el. Nem kell tehát attól félni, hogy az üzleten veszítünk. Innentől kezdve tehát már a piac pénzével játszunk, a sajátunk biztionságban van. A kérdés most már csak annyi, mennyit nyerünk az adott üzleten. Veszteni már nem lehet!

A mostani részben ezt az alsó eladási határszintet emeljük tovább, és a végére kiderül, hogy a sok kicsi valóban sokra megy.

5. 10%-os nyereség felett a minimum eladási pontot 3%-kal a bekerülési ár fölé helyezzük

A részvényünk emelkedik. 6%-os nyereség esetén már bebiztosítottuk magunkat, hiszen az alsó eladási szintet a bekerülési ár szintjére emeltük. Reméljük, hogy a részvény nem fog éppen most visszafordulni, de ha mégis, mi akkor is megtettük az óvintézkedéseket. Figyelünk tovább. Telnek a napok, hetek (jobb esetben csak az órák), és a részvény emelkedése elérte a 10%-ot vásárlásunkhoz képest. Ez nagyon szép eredmény. Az EKT szerint a profitot 20%-nál vesszük ki (korábbi részekben van kifejtve), ezért ha nincs semmi különleges tényező, ezen a szinten eladni még nem fogunk. Viszont mégis van egy teendőnk.

Az Egyszerű Kereskedési Terv ezen új szabálya azt mondja ki, hogy ha a nyereségünk elérte a 10%-ot, akkor az alsó eladási küszöböt fel kell emelni +3%-ra! 6%-os nyereségnél emeltük a bekerülési ár szintjére, most 10%-nál tovább emeljük plusz 3%-ra. A következtetések teljesen azonosak az előző szabálynál levontakkal. Ha a részvény váratlanul visszafordulna, most már nemcsak hogy nem veszíthetünk, de egy kis nyereség már biztosított. Ha a részvény 10%- nál vissszafordul, de például csak az 5%-os szintig esik, akkor természetesen semmi dolgunk nincs, pusztán korrekcióról van szó. Csak akkor kell közbelépnünk, ha megsérti a mi 3%-os nyereségszintünket: akkor viszont el kell adni! Lehet, hogy ez is csak korrekció, és újabb 3-4%-os esés után visszafordul a részvény, csakhogy erre semmi garancia nincs. Az egyetlen garancia az, ha eladunk, mert akkor a nyereség tényleg a mi zsebünkbe vándorol. A cél pedig ez. És csak ez.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van 3%-os szint meghatározásához, mikor az oly kis nyereség csupán? Ez igaz. Önmagában 3% valóban nem túl sok. De ha azt vesszük figyelembe, hogy ez valójában egy vesztett tranzakció (hiszen stop-lossal szálltunk ki), akkor az eredmény már igenis kedvező. És ha egyszerűen csak azt feltételezzük, hogy egy hónap alatt összesen csak 3%-ot érünk el (azaz minden hónapban egy ilyen vesztett játszma), az éves szinten 45%-os nyereséget jelent! (Ehhez mindig a teljes pénzt kell megjátszanunk beleértve a halmozódó nyereséget is). Ez azért nem rossz. Tehát magával a 3%-os biztonsági eladási szabály segítségével is lehet komoly nyereséget elérni! És még nem is beszéltünk arról, ha azért egy-két tranzakció a vártnak megfelelően sikerül...

Ha minden tranzakciónkon nyernénk 3%-ot, egyáltalán nem kellene aggódnunk anyagi biztonságunk miatt. Ezért tehát ez a szabály, mégha elsőre talán nem is tűnik fontosnak, az egyik leglényegesebb tőzsdézési alapelvet fekteti le. Ha már egyszer nyereségben vagyunk, ne engedjük azt ki a kezünk közül. Ha végül csak egy kicsit sikerül is megfogni belőle a körülmények rosszabbra fordulása miatt, az is sokat ér! Nagyon nehéz ezt a szabályt betartani, főleg amiatt, mert a nagyobb nyereség hirtelen csökkenése egyfajta dacot szül, mérgesek leszünk a részvényre, és egyáltalán nem akarjuk eladni, sem 3%-os pluszban, sem a bekerülési áron. Ahogy tűnik el a papíron meglévő nyereség, úgy nő a hiúságunk, és amikor eljutunk oda, hogy megfogalmazzuk magunkban, hogy „Ilyen áron már el nem adom, majd ha visszamegy megint 10%-ra!”, akkor vesztettünk. Elvesztettük a csatát, elvesztettük az irányítást, elvesztettünk mindent, függetlenül attól, hogy a részvény visszamegy-e 10%-os pluszba.

Nagyon nehéz racionálisan dönteni ilyen szituációkban, véleményem szerint ehhez sok gyakorlás és tapasztalat is kell, de nagyon törekedni kellene rá. Aki képtelen valamifajta racionális szabályrendszer, stratégia alapján tőzsdézni, és azt szigorúan betartani, az úgy is észreveszi magát, amikor elfogyott a pénze. Mert még stratégiákkal, szabályokkal együtt sem könnyű a dolog, hát még anélkül. És a legtrosszabb az, amikor tudom, hogy mit kellene csinál, de az érzelem vezette amatőrségem miatt nem azt teszem. Az igazán profi tőzsdések kora a cyberrobotok idején jön el, amikor az értelem lesz az első, az érzelmi, pszichológiai hatások pedig maradnak a háttérben. Talán nem lesz igazam, de a legnagyobb veszteségek biztosan nem a racionális döntések nyomán születnek.  

Azért ha küzdünk, előbb-utóbb meglesz az eredménye. Becsüljük meg a 3%-os nyereséget is!

Főoldal     Startvonal

 

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.