Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt

Főoldal

Az Egyszerű Kereskedési Terv (EKT) (4. rész)

Ha nyereségben vagyunk, akkor egy ponton túl érdemes eladni, és zsebre tenni, ami már biztosan megvan. Hogy pontosan mikor, arról szól az írás.

Kapcsolódó: Az Egyszerű Kereskedési Terv (3. rész)

Ez a stratégia lényegében egy szabályrendszer, aminek alkalmazásával elérhetjük, hogy részvénybefektetéseink eredménye összeségében pozítiv legyen.

3. Eladás 20-25%-os nyereségnél

Eddig arról esett szó, hogy hogyan tudjuk védeni alaptőkékent, ha a folyamatok ellenünk fordulnak. Fontos dolog a stop-loss, a veszteségminimalizálás, de persze az a legjobb, ha nincs rá szükség, mert a folyamatok a számunkra kívánatos irányba mennek, azaz nyereségre teszünk szert. Legalábbis papíron. Mert ahhoz, hogy a nyereség valóban a pénztárcánkba vándoroljon, valamikor a részvények eladása mellett kell döntenünk.

Kellemes érzés a birtokolt részvényt emelkedni látni, még kellemesebb még jobban emelkedni látni, de azért nem szabad elfelejteni, hogy semelyik emelkedés nem tart örökké. Ha alapvetően kedvező piaci helyzet van, akkor a piac emelkedésével együtt az erős papírok jelentős emelkedést tudnak elérni, ha 1-2 éves bázist veszünk figyelembe. Ha azonban a piac nem egyértelműen felfele tart, akkor minden százalékpontnyi nyereséget meg kell becsülni, mert ilyen esetben a gyorsan jött nyereség ugyanolyan gyorsan semmivé válhat.

Mindenképpen ajánlatos bezsebelni a nyereség legalább egy részét 20-25%-os nyereség után. Erős piacon is törvényszerű, hogy a papírok időnként korrigálnak, aminek mértéke 5-10-15% lehet, amit nem érdemes a saját nyereségünk terhére „megfinanszírozni”. Legalább a részvények felét 20, de maximum 25%-nál kötelező eladni az Egyszerű Kereskedési Terv szabályai szerint! Ha nem adtunk el mindent, akkor az első jelre, ami az emelkedés megtörésére utal, tegyük ezt meg. Figyelem, nem azt mondom, hogy a részvény szárnyalása megáll. Bikapiacon egy-egy részvény évekig képes emelkedni. De ott is állandóak a kisebb-nagyobb korrekciók, és soha nem tudhatjuk, hogy melyik korrekció lesz az utolsó, ami után komoly esés következik. Ezért tehát ha van rá mód, hogy csak a dolgok kellemes oldalával foglalkozzunk,  akkor cselekdjünk így: adjunk el 20-25%-nál, és örüljünk a biztos nyereségnek.

De nem túl gyakran van ilyen típusú bikapiac. Általánosabb, hogy rövidebb trendek vannak, néhány hetesek vagy hónaposak. Ezekben az esetekben pedig a 20-25%-os nyereségnél többet várni sem szabad, lényegében csukott szemmel kell eladni, nem figyelve a jó hírekre, a káprázatos jövőképre, a további emelkedés lehetőségének felcsillanására. Gyanítom nem tévedek sokat, ha azt gondolom, hogy nagyon sokunk járt már úgy, hogy azért nem adott el óriási nyereségben, mert a jövőt még szebbnek látta – és a végén semmit sem nyert. Professzionális befektetők esetén az ilyen esetek megbocsáthatatlanok, a biztos nyereség, ha már kiizzadtuk, sokkal értékesebb, minthogy könnyelműsködéssel elrontsuk a helyzetet. Nehéz megtenni, de el kell adni – az biztosan jó döntés.

A nyereség megbecsülése és a virtuális pénz valódivá váltása nagyon fontos lépés, mert nemigen tekinthető általánosnak, hogy egy részvény megállás nélkül emelkedjen 50-100%-ot. Az a baj, hogy bármennyit megy is a részvényünk, mindig többre vágyunk, és sajnos többet is hiszünk – mindaddig, ameddig egy kiadós korrekció le nem hűt. Fontos belegondolni, hogy 20-25% a banki kamathoz képest is óriási eredmény, és ha ezt elérjük 5-10 nap alatt vagy néhány hét alatt, akkor nem szabad mohónak lenni, gondoljunk bele, hogy ez a banki kamat többszöröse: és adjunk el! Új lehetőség mindig van, de a már megnyert pénzt vissza ne adjuk a piacnak, pusztán mohóságunk miatt!

Eddig az EKT két fontos szabályt állított föl:

1. Adjunk el 8-10%-os veszteségben

2. Adjunk el 20-25%-os nyereségben.

Közelítsük meg az eddigi szabályok alapján a tőzsdei lépéseinket pusztán matematikai alapon. Vegyük az egyszerűség kedvéért azt a példát, hogy egy év alatt 4 db tranzakciót csinálunk. A siker 50%-os, két nyerő, két vesztő üzletünk van. A vesztő részvényeket a szabályok szerint eladjuk legkésőbb –10%-ban. A nyerőket eladjuk, amikor emelkedésük elérte a 20%-ot. Így évi szinten 20%-os hozamot értünk el, holott nem volt több nyerő üzletünk mint vesztő. Azaz már evvel a két rendkívül egyszerű szabállyal is nyereségesek tudunk lenni, mégha nincs is több nyerő üzletünk, mint vesztő.

Hát nem nagyszerű? És még csak nem is bonyolult.

De az összesített nyereség valószínűségét még jobban növelhetjük, erről szólnak majd a következő részek.

Főoldal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.