Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt

Főoldal

Az Egyszerű Kereskedési Terv (EKT) (3. rész)

Még néhány szó a veszteséges pozíciókról. És még az is kiderül, hogy mi valójában főnökök vagyunk, akinek alkalmazottja is van!

Kapcsolódó: Az Egyszerű Kereskedési Terv (2. rész)

Ez a stratégia lényegében egy szabályrendszer, aminek alkalmazásával elérhetjük, hogy részvénybefektetéseink eredménye összeségében pozítiv legyen.

2. Még néhány szó a veszteséges pozíciókról

Az előző részben arról beszéltünk, hogy nem érdemes nagyon nagy csatát vívni a veszteséges pozícióval - nagy többségben nem mi fogunk győzni. Ehelyett inkább a veszteséges pozíciók gyors, majdhogynem fájdalommentes eltávolítását ajánlottuk. Az "aláátlagolást", vagyis a csökkenő árak melletti fokozatosan kiépített részvénypozíciót kezdőknek semmiképpen nem ajánljuk, ott ugyanis a kőkemény stratégia mellett kötélidegekre is szükség van - a kezdőknek pedig épp ez van meg a  legkevésbé.

Azt ajánlottuk, hogy inkább fussunk mint a nyúl, meneküljünk a veszteség elöl, és ne szálljunk szembe vele, mert egyenlőtlen a harc: mi vagyunk mint  tapasztalatlan tőzsdések az egyik oldalon, és ki tudja, hogy  mekkora eladó a másikon.  Mert a dolog lényegét ne felejtsük el, nevezetesen, hogy részvényünk ára azért esik, mert az eladók többen vannak mint a vevők! Persze az arány egyszer biztosan meg fog fordulni, és a részvény emelkedésbe kezd, de arra, hogy ez mikor, és még mekkora esés után fog bekövetkezni, nincs semmifajta garanciánk senkitől. Sőt, az a  leggyanúsabb, ha a piac szinte suggalja, hogy ez csak egy kis korrekció. Előbb kicsi, aztán egy picit nagyobb, azután talán még nagyobb...ez nem is korrekció? Mi ez? Medvepiac, amikor minden rrészvény esik? De hát a mi részvényünk az egyik legjobb! Legjobb igen, ha arra megy, amerre nekünk jó. Különben a legrosszabb. Nincs középút. Vagy több lesz a pénzem vagy kevesebb. Sokan azt mondják, legyen inkább 2 forint veszteségem papíron, mint 1 forint realizálva. (Az ismert, legyen inkább 1 forint nyereségem realizálva, mint 2 forint papíron mondás alapján.) Csak nagyon nem mindegy ám, hogy milyen a piac. Bikapiacon a 2 forint veszteség hamar nyereségbe fordul, medvepiacon a 2 forint veszteségből nemsokára 4 forint lesz. Tényleg csak az a kérdés, hogy melyiknek örülünk jobban.

Minden rossz szándék nélkül, és tényleg nem a megbántás miatt, de nagyon élénken él az emlékezetemben az az eset, amikor az egyik fórumtársunk az interneten azért volt felháborodva, mert egy hét nyaralása alatt a Pannonflax részvény éppen leesett 1000 Ft alá, de mire hazaért már 1000 felett állt. Aztán persze sikerült megkapnia 1000 forinton, és nyilván örült is neki. De ez megmaradt bennem, hogy egy vásárló azért drukkol, hogy essen az a részvény, amiből egyébként neki már van (mert már volt neki korábbról, alacsonyabb és magasabb árakról is, de teljesen pontosan nem tudom, nem is lényeges.). Értem én az örömöt, hogy sikerült relatív olcsóbban venni, de a játék célja inkább az lenne, hogy drágábban adjunk el. Mégis, az illetőnek meg sem fordult a fejében, hogy esetleg eladjon (nyereségben vagy veszteségben), ha vehet olcsóbban. Ezt nevezem én mézesmadzag effektusnak. Természetesen nem állítom azt (teljes bizonyossággal), hogy ezzel a taktikával nem fog a végén aztán győzni...de mikor lesz a vége? Az viszont biztos, hogy nekem nem valók az ilyen stratégiák: tőzsdei pályafutásom legnagyobb veszteségeit okozták a reménykedésből fakadó rávásárlások alacsonyabb árakon: ehhez én béna voltam. A végén aztán akkora lett a bukó, mint egy ház. Ezért is mondom, szerintem igazi kötélidegek kellenek ahhoz, hogy valaki átvészeljen így egy nagyobb lefele korrekciót. Igaz, a visszaemelkedésben aztán megjöhet a várt nyereség, de csak ha szerencsésen választottuk ki a részvényt! 

Összegezve: a veszteséges pozíció életünk része. Nagyon fontos, hogy kezeljük valahogy, mert egyébként elvesztehetjük pénzünk nagy részét is. Az EKT stratégia azt mondja, hogy nem lehet megkülönböztetni a kis korrekciót a világválságtól (illetve adott cégnél mondjuk a pénzügyi csődtől) az első néhány hónapban. Ezért tehát amikor a vásárolt részvényünk legfeljebb 10%-os veszteségbe kerül, akkor megválunk tőle.

A részvény olyan, mint egy alkalmazott. Felbéreljük, hogy csináljon nyereséget. Semmi más dolga nincs, csupán egyetlenegy: profitot csinálni a tulajdonosnak, azaz nekünk. Ha erre mégis veszteséget csinál, akkor mit csinál  a jó főnök? Kirúgja, hogy a lába se éri a földet. Így kell eladni a 8-10%-os veszteségben lévő részvényt. Még utána is kiábalhátunk: „Nem ezért vettelek meg!”

Főoldal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.