Főoldal     Startvonal

Tőzsdejátékok

Csupán szórakoztató játék vagy annál több is? Nézzük meg nagy vonalakban, hogy  mit nyújtanak a tőzsdejátékok. 

A tőzsdejátékokat azért szeretem, mert lehetőséget adnak arra, hogy a) minden következmény nélkül csinálhassak hülyeségeket, b) gyakorolhassak bizonyos stratégiákat az adott játék lehetőségein belül, c) gyorsan jussak előre, ha ügyes vagyok!...

Márpedig az vagyok, ezt pillanatig se vonja kétségbe senki. (Másik nagy erényem a szerénység). A lényeg azonban, hogy a tőzsdejátékok lehetőséget adnak  magának a játéknak a teszteléséhez, azaz, hogy mennyire modellezik jól a valóságot, és hogy mennyire könnyű bennük olyan stratégiát találni, ami mindig nyer. Ezenkívül azonban a jó játék fejleszt is, a jó játékos pedig fejlődik...már megérte.

Kétféle tőzsdejáték létezik. Az egyik, amelyik létező tőzsde kereskedésén alapul, annak egyfajta virtuális megfeleltetése. Ilyen például a Startvonal oldalról is elérhető Tőzsdecápa vagy Tőzsdekukac online játékok, ahol az árfolyamok a valós világban kialakultak szerint változnak, és virtuális portfólión keresztül végülis mintha az igazi tőzsdén kereskednénk. Ezek nagyon hasznos játékok kezdők számára, jobbak mint az ún. "papíros kereskedés", amikor felírjuk, hogy ekkor meg ekkor vettünk valamit, majd ekkor meg ekkor eladtunk, mert a portfóliók jutalékkal is terheltek, minden tranzakciónk visszakövethető, és ha beugrottunk egy rossz üzletbe addig nem tudunk új pénzt szerezni, ameddig el nem adunk, hiszen a virtuális portfóliók virtuális pénze is éppannyira limitált, mint a valóságos portfólióban lévő valóságos pénzünk, ezért nagyon jó tréningezni az ilyen játékokkal az igazi tőzsdei kereskedés megkezdése előtt vagy persze azzal párhuzamosan is. Sőt, profik számára is javallott, akik az USA paicaira készülnek vagy ott már kereskednek is, hogy amerikai online tőzsdejátékokba regisztrálják magukat és próbáljanak kereskedni mielőtt élesben teszik. Az USA játékokban általában virtuálisan 100 ezer dollárt kapunk, szerintem csak az kezdjen bele az igazi kereskedésbe, aki a mostani piaci viszonyok között virtuális portfóliójában képes legalább 20-30% pluszt elérni néhány hónapos távlatban. Ameddig ez nem megy, nincs értelme valóságos dollárokat kockáztatni. Elvégre ugyanazokat az üzleteket lehet megkötni "játékból" is.

A másik fajta tőzsdejáték az a típus, ahol speciális algoritmus alapján jönnek létre maguk a részvényárak is, azaz a tőzsde egészen virtuális. Ilyen játék pl. a Sztártőzsde is (linkek a Startvonal oldalon). Az ilyen játékok általánosságban azért érdekelnek jobban az előző típusúaknál, mert ezekben a program íróinak kellett létrehozniuk egy saját tőzsdei rendszert, olyan modellt, amely a valódi tőzsde valamilyen formában kialakított szimulációja. Ez roppant érdekes, mert a feladat nem egyszerű. A tőzsde szimulációja nem egyszerű dolog, a modellben a részvényáraknak valamilyen algoritmus szerint mozogniuk kell, az algoritmusnak pedig rengeteg szempontot figyelembe kell vennie. Egyrészt alapvető kérdés, hogy a tőzsde képes-e a játékos/játékosok közreműködése nélkül működni. Ha igen, az a legnehezebb, olyan algoritmust szerkeszteni ugyanis, ami részvények tucatjait mozgatja úgy, hogy az egy külső megfigyelő szerint is valódi tőzsde képzetét kelti (áralakulás, forgalom, részvényszám stb.) már önmagában óriási munka, de az még nem játék, ahhoz ugyanis elengedhetetlen, hogy játékos vagy játékosok interaktívan csatlakozni tudjanak, képesek legyenek részvényeket vásárolni és eladni, és ezáltal portfóliójuk növekedjen vagy csökkenjen, illetve a játékos/játékosok tevékenysége visszahasson a piacra . Ezeknél a játékoknál az algoritmust le lehet egyszerűsíteni, hogy a játékosok egymással kereskedjenek, erre nagyszerű lehetőséget biztosít az interneten keresztüli játék, csak itt fontos valahogyan biztosítani a likviditást, legalábbis, ameddig az adott játék játékosai el nem érnek egy kritikus tömeget, ahonnan már a játék közbeavatkozás nélkül is élvezhető. Úgy látom, a Sztártőzsde például ebbe a kategóriába tartozik, ami dícséretes, tekintve, hogy a kritikus tömeg elérése egy magyar nyelvű internetes játéknál ma még nem biztosítható egyszerűen. 

A nem internetes játékoknál azonban ez a megoldás nem követhető. Ott ugyanis a gép "ellen" játszik az egyetlen játékos, a human player. Ilyen esetben a játéknak magától is tudnia kell menni, a játékos adás-vételei pedig csak kis porszemek a nagy játékban, legalábbis, ameddig portfóliója olyan méretűre nem duzzad, hogy komolyan befolyásolja az árakat. Az ilyen játékok tulajdonképpen az igazi tőzsdeszimulációs játékok, elkészítésük óriási munka, és nagyon bonyolult a belső logikájuk, de csak így lehet elérni, hogy élethű élményt nyújtson. Az általam ismert leghíresebb a már klasszikusnak számító Wall Street Raider (Ronin Software, letöltés), ami talán minden idők legbonyolultabb algoritmusával rendelkező játék. DOS-os változata valóban nagy játékélményt nyújt (USA tőzsdét szimulálja), az újabb, Windows-os verzió azonban számomra nagy csalódás. A program megőrizte félelmetesen kicsiszolt játékmotorját, a felhasználói felület azonban annyira "antifelhasználóbarátra" sikerült, hogy majdnem lehetetlen vele játszani. (A link a DOS-os és Windows-os verziót is mutatja). Sajnálatos, mert egyedülálló, ahogyan a program például a negyedéves jelentéseket is megírja(!), szöveggel, brókeri ajánlásokkal és iparági előrejelzésekkel...  

Ezenkívül van még jópár kevésbé intelligens, fapadosabb játék, de valójában nem nagy a kínálat. Nem tőzsdejáték ugyan, de majdnem az, fantasztikus játékélményt és nagy kihívást jelent a Capitalism (Ubisoft), immáron a második rész is megjelent, sőt magyarul is elérhető (Kapitalizmus II)! Ezt a játékot azért említem, mert azon túl, hogy egy vállalat felfuttatása a feladatunk mint elnök-vezérigazgató-tulajdonosnak, a programban egy nagyon jól megcsinált tőzsdejáték is helyett kapott, ami a játékban éppen üzemelő cégek árfolyamait mutatja, természetesen sajátunkét is. Az algoritmus benne nagyon jó, mert nagyon sok szempont alapján változik a részvényár, lehetőség van más cégek felvásárlására, részvénykibocsátásra, részvényvárálásra, eladásra - rengeteg a lehetőség. És ez csak a program egy részfunkciója!... A Kapitalizmus II-t mindenkinek ajánlom, akit érdekel a tőzsde, mert nagyon igényes játék, és nem elsősorban tőzsdejáték, miközben persze az is.

Összegzésként talán annyit, a tőzsdejátékok nem haszontalan dolgok. Nagyon érdekes lehet elkészíteni egy jó szimulációs modellt, mondjuk ez nem sokunknak adatik meg. Mindenki előtt nyított azonban élvezni az elkészült játékokat, és ezek a szórakozáson túl fejlesztik is a "tőzsdei gondolkodást", szemléletet, ami segíthet még jobb játékosnak lenni az IGAZI TŐZSDÉN. 

Canslim

2002.09.16.

Főoldal     Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva