Főoldal    Startvonal

Daytrade stratégiák kezdőknek és hajlandóknak 1.

Duplatető, duplaalj

A daytrade nehéz, de nem reménytelen. Segítünk, ahogy tudunk! Bukjunk együtt kommandó. Mindenkit várunk a Daytrade Kommentközpontban, a főoldalon!

Mivel a daytrade kommentközpontban mostanában többször is előkerült egy eléggé gyümölcsöző stratégia, arra gondoltam, hogy ha egy-egy konkrét dolog kikristályosodik, akkor azt össze lehetne szedni egy kis cikkben, a tőzsdézők javára. Elsősorban technikai dolgok, de nem túl bonyolultak. Az egyszerűségben van a daytrade igazi szépsége.

A duplatető, duplaalj egy trendfordító alakzat!

Jobbra nézünk, de már balra akarunk passzolni.

Az alakzatnak könyvtárnyi irodalma van, utána lehet nézni. Én most daytrade, azaz napon belüli szempontból közelítem meg.

A magyarázat a duplatető shortolására vonatkozik, ennek inverze a duplaalj longolása.

Ha egy napon belül emelkedő részvény egyszer megtorpan, visszafordul, az NEM trendfordulós jel! Ott nem is a shortra kell készülni, inkább a longra. Viszont ha másodszor nem tud áttörni egy szintet, és onnan lefelé indul, az igenis shortolási jel, trendforduló!

Ajánlott, hogy a második tető az első alatt vagy azzal egy szinten legyen. Ez a stop-loss szempontjából is fontos, ugyanis egy erősebb ellenállást kell áttörnie  arészvénynek, hogy a duplatető fölé kerüljön. A rajzon egy trendvonallal érzékeltettem, hogy a részvény eső trendben van. Ez szép setup, a második tető utáni lefordulást meg lehet játszani.

Akció:

Duplatetőből shortot nyitunk, duplaaljból longot.

Stop-loss:

A tetők fölé érdemes tenni. (Duplaaljnál az aljak alá.) Ha az már túl messze van, akkor kockázatosabb a dolog, de belépni a trédbe akkor is lehet. Vásárolja meg az IntroCalc - Tőzsdei Számológép és Pozíció Menedzser szoftvert, az minden szituációban megadja Önnek a megfelelő célárat és stop-loss szintet ahhoz, hogy sikeresen kereskedjen! (Ehhez a kiegészítő profiladatbázist is ajánlott megrendelni!)

Célár:

Ahogy adja magát a grafikon, vagy az IntroCalc program megmondja.

Az alj és tető közül az működik jobban egy adott szituációban, ami egybevág a részvény általános trendjével napon túl. Így duplatetőnél az eső trend a kedvezőbb, aljnál az emelkedő. Mindez csak általános iránymutató, napon belül csak "tudat alatt" kell, hogy bennünk legyen, hogy pl. aljnál jobban készüljön az ember a stop-lossra, ha egyébként napon túl stabilan eső trendben van a részvény.

 

Példák:

Duplatető

UAUA (napon belüli, 5 perces grafikon): A Double top formáció csimborasszója: 2 db duplatető, vagy egy "quadrotop". Kötelező a short ilyen szituban! (Nyilván az első duplatető után már shortnyitás javasolt.)

FSLR (napon belüli, 5 perces grafikon): 2 szintes duplatető. A  második, alacsonyabb szintnél az előző szint alja már ellenállásként funkcionál. A második egy lokális tető, de funkcionál.


(forrás: www.bigcharts.com)

Duplaalj

Magyar piacról duplaalj lehetőségek:

 

Canslim

2008.12.10

Főoldal    Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva